Jubileumsfrokost for Blå Kors Kompasset Trondheim

I 2017 er det fem år siden Blå Kors Kompasset Trondheim hadde sin offisielle åpning. Det var den 7. juni i 2012. Da hadde vi allerede tatt imot ungdom og unge voksne til Kompasset i over et halvt år og flere av de unge var tilstede ved den offisielle markeringen da og nå fem år senere.

 

Du så meg

Det var en glede å kunne ønske velkommen til denne Jubileumsfrokosten. «Kristin» er en av de unge som har benyttet seg av tilbudet i Kompasset. Hun holdt foredraget «Du så meg» sammen med Marit Uthus. Marit er 1. amanuensis ved NTNU lærerutdanningen. «Kristin» og Marit møttes første gang for ca. 20 år siden. Marit var den gang nyutdannet lærer og møtte en taus, ung jente som var vanskelig å få kontakt med. De fortalte en historie om eleven «Kristin» som gjorde alt for å bli usynlig og som trodde at alt var hennes feil, at hun var feil.

 

Refleksjoner 20 år senere

Tilfeldighetene gjorde at de møttes igjen i Trondheim 20 år senere. Under dette møtet sier «Kristin» takk til Marit som var en som virkelig så henne den gangen på barneskolen og ikke gav seg før hun fikk kontakt med henne.

«Kristin» poengterte under foredraget at mange hjelpere prøvde og ville henne vel, men der andre ga opp, våget Marit å se en gang til, spørre og ikke gi seg, selv om «Kristin» tviholdt på fasaden. -Hjelpere må være ekte, tørre å vise kjærlighet og ta kontakt, gi tid og ha evne til medfølelse. Først da kan jeg og andre i liknende situasjon begynne å tro at vi ikke er feil, at hvordan vi har det ikke er vår egen skyld, forklarer «Kristin».

«Kristin» fortalte videre om hva som er nyttig hjelp og poengterte at hjelpere og behandlere må være tydelige og si veldig klart til unge som henne at det ikke deres feil det som skjer hjemme; det er det du har opplevd som ikke er normalt. -Vi vet det ikke ellers, vi tror det er oss det er noe galt med og at det er vårt ansvar og endre oss. Vi trenger å få kjennskap til det normale, for vi har det ikke med oss hjemmefra, og dette er noe jeg har fått hjelp med hos Kompasset, avsluttet «Kristin».

 

Hilsen fra Trondheim kommune

Det var 40 personer tilstede under Jubileumsfrokosten i konferansesalen til Blå Kors Lade Behandlingssenter. Geirmund Lykke som er kommunalråd for KrF i Trondheim kommune, hilste fra ordføreren, takket for et sterkt innlegg fra Marit og «Kristin» og gratulerte med jubiléet og mimret litt: -Jeg husker godt det sterke møtet med noen av Kompasset sine brukere i 2013. Da var politikerne invitert til Kompasset for å høre om tilbudet og hva det betyr for de unge. Det er et viktig arbeid som gjøres i Kompasset og det er derfor gledelig at det blir en økning til Kompasset sitt arbeid gjennom statsbudsjettet for neste år. Trondheim kommune viderefører sin støtte til Kompasset i Trondheim, avsluttet Lykke.

Blå Kors Kompasset i Trondheim takker for alle gratulasjoner til sine støttespillere!

 

Her er teraputene ved Kompasset Trondheim under markeringen. Fv. Bodil Lien, Ingvil Løvik og Mette Andersen. Lærer Marit Uthus står som nr. 2 fra venstre.